Perşembe, Eylül 06, 2012

SharePoint 2013 Geliyor!

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay SharePoint 2013'ün Consumer Preview sürümü yayınlandı. 2010 versiyonunun yeni sürümü olan 2013 sürümünde oldukça dikkat çekici ve heyecan verici özellikler var. SharePoint 2013'ü sizlere anlatmaya başlamadan önce son versiyonu kurup üzerinde zaman geçirmeyi tercih ettim bu sebeple 2013 rüzgarı bloğuma biraz daha geç etki etmiş oldu :) Bu yazıdan başlayarak pek çok özelliği sizlerle paylaşıyor olacağım, TCM işbirliği ile düzenleyeceğimiz webcast'ler ile de geniş çaplı bir yelpazede SharePoint 2013'ü ele alıyor olacağız. Şimdilik SharePoint 2013 kurulduğunda ilk dikkat çeken özellikleri inceleyelim.

Kurulum aşamasını SharePoint 2010 ile kıyasladığımızda göze çarpan bir fark ortaya çıkmıyor, SharePoint 2010'da da olduğu gibi önce Prerequest'leri ardından da SharePoint'i kuruyorsunuz. Burada bir kaç kurulumda benim de karşılaştığım genel olarak da çok fazla karşılaşılan bir sorun gözlemledim. Release sürümünde karşımıza çıkmayacağını düşündüğüm problem Prerequest'lerin ilk adımında .Net Fw 4.5 CP'i kurarken ortaya çıkıyor ancak çözüm çok basit, .NET Fw 4.5 CP'i ayrıca indirip kurduğunuzda geriye kalan işlemleri otomatik olarak yapıyor. 


SharePoint 2013 ilk olarak sosyal media özellikleri ile dikkat çekiyor. SharePoint 2010 versiyonunda genel olarak alt yapı halinde hazır olan kurumsal sosyal paylaşım özellikleri 2013'de direkt karşımıza çıkıyor, MySite'lardaki duvar, yorum ve etiketleme özellikleri tek kelime ile süper olmuş. Kendinizi bir anca Facebook üzerinde dolaşıyormuş gibi hissetmeye başlıyorsunuz. Kurumsal bir ortamda bu özellikleri ek geliştirme yapmadan kullanıyor olmak gerçekten mükemmel. Benzer özellikleri talep eden bir kaç müşterimizi çoktan SharePoint 2013'e yönlendirdik bile :)

Sosyal paylaşım alanındaki en güzel özelliklerden bir tanesi de Community Site şablonu olmuş. Bir konu, bir ürün ya da bir fikir üzerinde kurumunuz içerisinde bir topluluk oluşturup herkesin fikrini belirtmesi ancak bu kadar kolay olabilir. SharePoint 2013 ile birlikte gelen Community Site şablonu ile bir alt site oluşturmanız bir topluluk sitesi kurmak için yeterli oluyor, site size bir duvar sağlıyor, üyelik alt yapısı, bilgilendirmeler vs. de yanında ek olarak geliyor. Sözü fazla uzatmaya gerek yok, SharePoint'i kurmadan Facebook ya da diğer sosyal paylaşım sitelerinden örneklerine bakabilirsiniz :)

SharePoint 2010'da hemen hemen her eğitimde bana gelen bir soru vardı: "Doküman kütüphanelerine sürükle-bırak'la dosya ekleyemiyor muyuz?" Cevap gayet net: 2013'de ekleyebiliyorsunuz. Doküman kütüphanesi üzerinde de dolu yenilik karşımıza çıkıyor en beğendiğim özelliği paragraf başında zaten belirttim ama fazlası var. Tasarım son derece sade olmuş, ancak menü üzerindeki ...'ya tıkladığınızda direkt dokümanın ön izlemesi ve diğer özellikler sizi karşılıyor. Doküman yönetimi tarafındaki detayları ileride geniş bir şekilde ele alıyor olacağız.

SharePoint 2013'ü ilk kurduğumuzda merakla incelediğimiz konulardan bir tanesi de tasarım giydirmekti, tasarım giydirmek oldukça kolaylaşmış gibi görünüyor. Bir tane HTML hazırlayıp Upload ediyorsunuz ardından SharePoint'in yönlendirmeleri ile bunu MasterPage haline getiriyorsunuz. Sihirbaz yardımı ile Javascript ve CSS'leri de upload edip yeni tasarımınızı kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Site Template tarafı 2010'da biraz esnemişti ancak 2013'de burada daha da özgürleşmiş bulunuyoruz şu anda bile Internet'te 2013 şablonları bulmaya başladık.

Sayfa içeriği oluşturmadaki en önemli yardımcımız metin editörü de SharePoint 2013'de yenilendi. Editör artık daha temiz HTML sağlıyor ve çok daha akıllı. Herhangi bir video sitesindeki embed kodunu kopyalayıp yapıştırdığınızda videoyu oynatacak kadar akıllı bir ürün haline geldi. Hayatımızı gerçekten oldukça kolaylaştıracak bir metin editörü kullanımımıza sunulmuş durumda.

SharePoint 2013'teki yukarıda anlattığım özellikleri ve daha fazlasını geniş bir şekilde ilerleyen yazılarda ele alıyor olacağız, bizi ve SharePoint 2013'ü izlemeye devam edin :)

Hiç yorum yok: