Cuma, Temmuz 02, 2010

SharePoint 2010 Overview - Kurulum

SharePoint 2010'da kurulumun da daha önceki sürümlere göre kolaylaştığını görmekteyiz. Tabi burada ufak bir hatırlatma da yapmak gerekiyor, MOSS 2007'yi ister 32 bit isterseniz de 64 bit bir sisteme kurabiliyordunuz. Microsoft SharePoint 2010 sadece 64 bitlik sistemler üzerine kurulabiliyor. Bu kısıtlamanın güzel taraflarından biri kaynakların daha verimli kullanılması olarak gösterilebilir; özellikle BI çözümlerinde kaynakları daha olumlu kullanıp rapor ve göstergelerin daha hızlı bir şekilde görüntülenmesi müşteri memnuniyetini arttıracaktır. SharePoint 2010'un sadece 64 bit sistemler üzerine kurulabilmesinin olumsuz yanı ise bazı kurumların donanın yetersizliği nedeni ile bu sürüme kaynak ayıramıyor olmasıdır; bunun da SharePoint 2010'un yayılmasını yavaşlatacağını düşünmekteyim.

MOSS 2007'yi kurmadan önce IIS üzerinde ASP.NET 2.0'ın çalışması için gerekli konfigürasyonun yapılması ve MOSS kurulumu için gerekli bileşenlerin kurulması gibi işlemlerle uğraşıyorduk. SharePoint 2010'da yeni bir link ekleyip bu işlemlerin tamamının tek tıklama ile otomatik olarak gerçekleştirilmesi sağlanmış durumda, bu şekilde de zaman zaman gözümüzden kaçan ve bizi geriye döndüren ufak tefek detayları takip etmekten kurtulmuş oluyoruz, kurulumun daha zevkli bir hale dönüştüğünü söylemek sanırım abartı olmaz.

Kurulum konusunda dikkatimi çeken bir nokta da kurulum ekranlarının yenilendiği ve ekranlara çağdaş bir görünüm kazandırılmış olduğuydu. MOSS 2007'nin kurulum ekranlarının o kadar gelişmiş bir ürüne yakışmadığını pek çok yerde vurgulamıştık; yeni ürün ile daha ilk adımı atarken mutlu bir başlangıç yapıyorsunuz.

Hiç yorum yok: