Bir yere veri girişi yaparken genellikle girilen verilerin doğrulanmasına ihtiyaç duyulur. Yazılım projelerinde developerlar belirttikleri formattaki ve özellikteki veri girmeye zorlayıcı çözümler geliştirirler. Eğer uygulama Microsoft SharePoint gibi bir platform üzerinde geliştiriliyorsa platformun sağladıkları ile yetinmek ya da kişiselleştirilmiş çözümler geliştirmek durumunda kalınır. SharePoint’in eski versiyonlarında listelere veri girilirken veri tipine ve platformun izin verdiği ölçüde minimum, maksimum değer sınırları belirtmek gibi olanaklar söz konusuydu ancak tamamen kişiselleştirilmiş bir çözüm geliştirmek için SharePoint üzerinde ek geliştirme yapmak gerekiyordu. SharePoint’in 2010 versiyonunda bu eksiklik giderilmiş ve tamamen platformun olanakları ile custom bir veri doğrulama algoritması yazılması için gerekli olan çözüm son kullanıcıların hizmetine sunulmuş durumda. Peki bunu nasıl yapıyoruz?
SharePoint 2010’da kullanıcıların muhtemel izne çıkış tarihlerini belirtebilecekleri bir Custom List hazırlayalım. Custom List’in toplam üç tane sütunu olsun bunlardan biri Title ama ismini değiştirip Ad Soyad olarak kullanalım, diğer ikisi de İzin Başlangıç Tarihi ve İzin Bitiş Tarihi olsun.
Bahsedilen şema şeklindeki şemaya sahip bir listede genel beklenti İzin Bitiş Tarihi’nin İzin Başlangıç Tarihi’nden büyük veya o tarihe eşit olmasıdır. Bunu sağlamak için veriyi saklayacak olan sistemin doğrulamaya kriterine uymayan verileri sistemine kabul etmemesi gerekmektedir. SharePoint 2010’da bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirmek mümkündür. Veri doğrulama tanımlaması yapılacak olan listenin ayarlarına (List Settings) geçilir ve orada bulunan linklerden Doğrulama Seçenekleri (Validation Settings) linkine tıklanarak gerekli algoritma tanımlaması gerçekleştirilebilir.
Doğrulama kriteri belirlenirken ekranın sağ tarafında kullanılacak olan sütunlar listelenir ve bu sütunların üzerine tıklanarak ilgili sütunun formüle eklenmesi sağlanır. Bu yöntemi kullanarak biz de kendi kriterimizi oluşturduk, burada belirttiğimiz kriter tabi ki oldukça basit bir formül, buraya daha karmaşık formüllerin yazılıp veri doğrulanması için kullanılması mümkün olabilmektedir. Kullanıcılar veri girerken geçersiz veri girdiklerinde sistem bu veriyi kabul etmeyecek, bu verinin neden geçersiz olduğu da User Message bölümünde yer alan metin kutusu aracılığı ile kullanıcıya belirtilebilir.
Gerekli tanımlamalar yapıldıktan sonra sisteme veri girerken geçersiz bir veri girildiğinde aşağıdaki ekran ile karşılaşılıyor olacaktır. Daha önceki versiyonlarda zorlanarak yaptığımız bu işlemi SharePoint 2010 aracılığı ile birkaç dakika içerisinde kolaylıkla yapabildik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder