Salı, Nisan 22, 2008

Nedir bu SharePoint?

Bireysel sınıflarımda MOSS (Microsoft Office SharePoint Server) eğitimleri de verdiğimi söyleyince genellikle bu soruyu alıyorum. Bu aralar bu soruyu çok fazla almaya başladım ve bende buradan bir açıklama yapma ihtiyacı hissettim.

SharePoint kurumsal uygulamarda kod yazılarak gerçekleştirilebilecek pek çok projenin tek satır kod yazmadan var olan komponentler ile gerçekleştirilmesine olanak tanıyan bir teknoloji. Tabi SharePoint teknolojisi ile gerçekleştirebilecek tek şey kod yazmadan çok işlem yapmak değil. SharePoint kullanılarak kurum içerisindeki iş birliği ortamları da güçlendirilebiliyor. Kurum çalışanları ortak bir alanda buluşturularak aralarındaki haberleşme daha sağlıklı bir şekilde sağlanarak mail trafiği azaltılabiliyor. MOSS kullanılarak doküman paylaşımı da oldukça kolay hale getirilebiliyor. Dokümanlar üzerinde sağlamış olduğu yapılardan check-out ve check-in ile aynı doküman üzerinde birden fazla kişinin sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanabiliyor. Dokumanlar üzerinde sağlamış olduğu bir diğer özellik de versiyonlama MOSS ile dokumanlarınızı ister major (1.0,2.0,3.0 şeklinde) ister minor (1.1,1.2,1.3 şeklinde) versiyonlayabilirsiniz.

Kurumlar için çok önemli bir ihtiyaç olan arama işlemlerine de MOSS çözüm getirmiş durumdadır. Belirtilen bir alanı örneğin paylaşım dosyaları ya da http://www.netron.com.tr/ 'yi indexletip ardından bu indexler üzerinden arama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. MOSS'un kendi sitelerini de indexleyebildiğinden bahsetmeye sanırım gerek yok :)

MOSS ile gerçekleştirebilecek bir işlem de portal çözümleridir. Web sitelerinin içeriğini onaylama mekanizması ile birlikte tek satır kod yazmadan güncelleyebiliyorsunuz. Sizin yetki verdiğiniz kişiler siteleri güncelliyor ve siz onay verdikten sonra güncellenen alan yayına giriyor, evet yanlış duymadınız tek satır kod yazmadan sadece yeni bir Site ekleyerek bu işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.

MOSS, BI (Business Intelligence) tarafında da pek çok soruna çözüm sağlıyor, örneğin Excel'de yer alan verilere göre raporlar oluşturabiliyor hatta Excel Web Access Web Part aracılığı ile Excel içinde yer alan verilere web üzerinden erişebiliyorsunuz. BI tarafında sağlanan bir diğer özellikte InfoPath formları. InfoPath formları ile birlikte kod yazarak oluşturulabilecek bir formu sürükle bırakla anında oluşturup kulanıcıların bunu web üzerinden doldurmasını sağlayabilir ve doldururlan formlar üzerinde işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

MOSS 2007 Outlook ile de entegre olarak Portal üzerindeki verilere Outlook aracılığı ile erişilmesine olanak tanıyor ve siteye Internet Explorer ile bağlanmadan Outlook aracılığı ile eklenen dokümanlara erişme olanağına sahip oluyorsunuz. Dokümanlara erişimde sağlanılan tek kolaylık sadece Outlook ile entegrasyon değil, her kütüphanenin veya listenin RSS'i oluşturulup kullanıcıların bu RSS'lere abone olması da yine tek satır kod yazmadan varsayılan olarak sağlanabiliyor.

Yukarıda saymış olduğum özellikler MOSS'un yapabileceklerinin sadece bir kaçı, umarım artık kafanızda Nedir bu SharePoint? şeklinde bir soru kalmaz :)

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Kendi yorumunuzla yaptığınız anlatma nette bulduğum en iyi anlatım , teşekkürler..:)

Adsız dedi ki...

Süpersin hocam sharepointnedir sitesinde bulamadığımı senin sitende buldum sağolasın :)

Mehmet dedi ki...

bence de oldukça açık net anlatmışsınız. ve basitçe.

Adsız dedi ki...

Çok Teşekkürler Gerçekten de resmi sitede bulamadığım anlatımı burada buldum... Emeğinize Sağlık...

Adsız dedi ki...

Peki hocam Share point i Kendi İmkanlarımızla Nasıl Öğrenebiliriz ve Uygulayabiliriz Yardımcı Olurmusunuz?Bunun Hakkında E-döküman Yada E-Kitap Yada İzleyebileceğimiz Videolar Varmıdır?

Mustafa Suphi ARICA dedi ki...

Mustafa Suphi ARICA

Bende birşeyler ekleyeyim istedim.
MOSS 2007 yi kullanarak , 4 seneden beri developer olarak çok işler yaptım. sharepoint 2010 ise bunun üzerine çok şeyler eklenmiş olarak geldi. Kullanıcı olarakta , developer olarak ta çok faydalı olduğunu yaşayarak gördüm. İşletmeler içinde kurum hafızasını saklanması ve iyi bir iletişim merkezi olması açısından , orta ve büyük çaplı firmalar için olmazsa olmaz bir ürün diye düşünüyorum.

Kullanıcı için hızlı , kolay , developer ve altyapıda çalışan arkadaşlar için esnek ve hızlı geliştirilebilir bir sistem bence.

saygılarımla

Adsız dedi ki...

Teşekürler arkadaşım. BİR çok yerde arayıpda bulamadığım şeydi bu.