Cumartesi, Ocak 03, 2015

SharePoint Yetkilendirme - 2

Serimizin bir önceki yazısında yetkilendirme kavramına hızlıca göz atmıştık. Bir önceki yazıya http://burakbatur.blogspot.com.tr/2014/12/sharepoint-yetkilendirme-1.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu yazımızda sunucu düzeyindeki bir kaç yetkiden bahsediyor olacağız. İlk olarak Windows Server seviyesinden başlayalım. Bir sunucuya SharePoint kurulumu yaptığınızda sunucunun Lokal gruplarına 3 tane yeni grup eklenir. Bunlar;

WSS_ADMIN_WPG
WSS_RESTRICTED_WPG_V4
WSS_WPG

Bilgisayarınızın yönetim ekranına gittiğinizde aşağıdaki resimde de olduğu gibi bu grupları görüntüleyebilirsiniz. Tabi ki bir Farm yapısı söz konusu ise her sunucunun lokalinde bu gruplar vardır ve bu grup üyeliklerinin her sunucuda düzenlenmesi gerekir.


WSS_ADMIN_WPG
Bu gruba ekli olan kullanıcılara tüm SharePoint üzerinde yazma yetkisi verilir. Genel bir yazma yetkisine sahip olması gereken kullanıcılarınız söz konusu ise bu gruba eklemelisiniz.

WSS_RESTRICTED_WPG_V4
SharePoint'te verilebilecek en yüksek yetkiyi kişileri bu gruba dahil ederek verebilirsiniz. Bu grubun üyeleri Site Collection düzeyindeki izinleri düzenlemekten, WebApplication oluşturma ve silmeye kadar her şeyi yapabilir. Bu sebeple açıkladığımız gruplardan en az üyesi olması gereken grup budur.

SharePoint Yazılımı yapan firmalarda en sık gördüğümüz hata tek bir SPAdmin hesabı ile herkesin bağlanıp yazılım geliştirmeye çalıştırmasıdır. Bu firmaların kolayına gelmekle birlikte genellikle bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yazılım ekip üyelerinizin hesaplarını bu gruba ekleyerek rahatlıkla Development Farm'ı üzerinde geliştirme yapmasını sağlayabilirsiniz. Tabi ufak bir hatırlatma: Deployment yapılabilmesi için ilgili hesaba SQL tarafında da gerekli yetkilerin verilmiş olması gerekiyor.

WSS_WPG
Bu grubun üyelerine tüm farm üzerinde okuma yetkisi verilir. Özellikle Search servisinde kullanılan Search Content Access Account'unun eklenmesi gereken gruptur.

Windows Server seviyesinden Central Admin'e geçtiğimizde de bir kaç ayar daha söz konusu olacaktır. Bunlardan ilki Web Application ayarları sayfasından erişilen User Policy ayarıdır. Bu ayar ile belli bir kullanıcı ve gruba tüm Web Application düzeyinde yetki verebilir ya da kişilerin bu WebApplication'a girmesini yasaklayabilirsiniz.

 

Central  Administration Site üzerinden yapabileceğiniz bir kaç yetki ayarı daha tüm Web Application'ı anonim erişme açmak ya da kapatmak da olabilir. Yukarıdaki resimde gördüğünüz Permission Policy ise bir Web Application içerisindeki Site Collection ve alt seviyelerde kullanılabilecek yetki seviyelerini belirler. Bu adımda örneğin hiç kimseye Deny yetkisi verdirmeyebilirsiniz.

Central Administration Site üzerinde en sık kullandığımız bir diğer ayar da Application Management -->Change Site Collection Administrators bağlantısıdır. Bu bağlantı ile bir Site Collection'ın 1. ve 2. seviye yöneticilerini Central Administration Site üzerinden belirtilebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken bir nokta bu bölümden sadece 2 tane kullanıcıyı yetkilendirebilirsiniz. Daha fazlası için Site Collection'a erişip Site Collection ayarları üzerinde aksiyon almanız gerekiyor.

Hiç yorum yok: