Cuma, Haziran 24, 2011

SharePoint 2010 Nasıl Yapılır? - Anket'lerde Dallanma Mantığının Kullanımı (Branching Logic)

SharePoint varsayılan olarak kullanıcılara Anket listesi sağlamaktadır. Anket listelerinde site yöneticileri hızlı bir şekilde dinamik olarak anketler oluşturup çalışanlarla paylaşabilmektedirler. Anket oluşturmak için yeni öğe ekleme menüsünden anketi(Survey) seçmek yeterli olmaktadır. Bu seçimin ardından anketin adı ve diğer ufak tefek ayarları yapıp anketi kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Anket oluşturulduktan sonra sistem ankette kullanıcılara soracağınız soruları oluşturmanıza olanak tanımaktadır. Soruların hepsini size sağlanan sihirbaz araılığı ile oluşturabileceğiniz gibi, daha sonra anket ayarlarından soru ekleme bölümünden de oluşturabilirsiniz. Bu işlemin aslında listeye sütun eklemekten daha farklı bir işlem olmadığını kolaylıkla anlıyor olacaksınız. Peki; soruların kullanıcının vereceği cevaplara göre belli bir mantık çerçevesinde hangi sıra ile sorulacağına nasıl karar veriyoruz? SharePoint anket listelerinde varsayılan olarak bu özelliğe de destek vermektedir. Bu postumuzda anket listelerinde dallanma mantığının nasıl uygulandığını adım adım gerçekleştiriyor olacağız.

Anket listesini oluşturduktan sonra hiç soru oluşturmadan sihirbazı vazgeç tuşu ile sonlandıralım ve soruları daha sonra anket ayarlarından teker teker ekliyor olalım. Dallanma mantığını daha iyi örnekleyebilmek için aşağıdaki soruları sıra ile ekliyor olalım. Parantez içlerinde sütunların tiplerini ve verilebilecek cevapları
da listeliyorum.
  1. Medeni Durumunuz (Seçim Listesi: Evli, Bekar)
  2. Çocuğunuz var mı? (Seçim Listesi: Var, Yok)
  3. Kaç çocuğunuz var? (Sayı:Kullanıcı sayı girebilecek)
  4. Yaşadığınız Şehir. (Tek Satır Metin: Kullanıcı şehri direkt yazacak.)



Yukarıdaki soruları sıra ile herhangi bir dallanma mantığı uygulamadan direkt anketimize ekliyor olalım. Sorular eklendikten sonra ayarlardaki soru bölümünde anket aşağıdaki gibi görünüyor olacaktır.


Sorular incelendiğinde 1. ve 2. sorulardan sonra kullanıcının vereceği cevaba göre kullanıcının karşına farklı soruların çıkarılacağı sonucu ortaya çıkmaktadır. 1. soruda kullanıcı Bekar dediğinde direkt yaşadığı şehir sorusuna yönlendirilmelidir. 2. soru da da var cevabı verildiğinde 3. soruya yok cevabı verildiğinde ise yine yaşadığınız şehir sorusuna yönlendirilmelidir. Kaç çocuğunuz var sorusundan sonra ise direkt son soru olan yaşadığınız şehire yönlendirilmelidir.

Bahsedilen işlemleri yapmak için yine anketin ayarlar sayfasından yukarıda da resmini gördüğünüz sorular bölümüne geçiyoruz. Dallanma mantığını uygulamak istediğimiz sorunun üzerine tıkladığımızda en altta ilgili ayarı yapabileceğiniz bölümü görüyor olacaksınız. Aşağıdaki resimde ilk sorunun dallanma mantığı ayarlarını görüyorsunuz, ayarları kaydettikten sonra bu soru artık istenilen şekilde dallanıyor olacaktır. Benzer işlemleri diğer sorular içinde yapıp anketi tamamlıyoruz.



Tüm sorular üzerinde gerekli ayarları yaptıktan sonra ayarlar sayfasında sorular bölümü aşağıdaki gibi görünüyor olmalıdır. Bu adımdan sonra anketi doldurup gerekli testleri yapabilirsiniz ve verdiğiniz cevaplara göre farklı sorulara yönlendirildiğinizi fark ediyor olacaksınız.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Gercekten cok isime yaradi.