Newsfeed:
Sizin hakkınızda neler olup bittiğinin listelenmiş olduğu bölümdür. Bu bölümü pek çok sosyal ağda düşüncelerinizi paylaşmak istediğinizde kulanırsınız. Bu bölüm sizin tarafınızdan yazılan ve başkaları tarafından siz belirtilerek yazılan gönderileri sondan başa doğru listelemektedir. Sosyal ağlarda bir kişinin ne yaptığına göz atmak için onun Newsfeed'ine göz atarız. SharePoint 2013 bu özelliği sadece sizin size özel sitenizde değil pek çok yerde sağlamaktadır. Örneğin bir sitenin de Newsfeed'i olabilmektedir ve kullanıcılar burada görüşlerini paylaşabilmektedir. SharePoint'in bu özelliğe site bazında da destek veriyor oluşu birlikte çalışmayı ciddi oranda arttıracaktır. Bir konu üzerinde beyin fırtınası yapıyor olmak artık çok kolay.
Pek çok sosyal ağda olduğu gibi SharePoint'te de NewsFeed'inizin yönetimi size aittir ve iletilerin yanlarında gördüğünüz X işareti ile NewsFeed'inizde yer almasını istemediğiniz iletileri silebilirsiniz. NewsFeed alanında Following sekmesinde takip ettiğiniz kişi, site ya da doküman ile bilgileri görebilir. Ya da Everyone alanından herkes ile ilgili olan bilgilere göz atabilirsiniz. Mentions sekmesi ise sizin etiketlenmiş olduğunuz postları içermektedir.
@Mention:
Tüm sosyal ağ sitelerinde bulunan bu özellik kullanıcıların bir gönderide birbirlerini etiketlemelerine olanak tanımaktadır. Bir arkadaşınız hakkında yorum yapacak ya da onun da haberinin olacağı bir gönderide onun adını kullanmak istiyorsanız bu özellik işinizi görecektir. Eğer siz bir kişiyi @Burak şeklinde etiketlerseniz gönderiniz hem kendi Newsfeed'inizde hem de onun Newsfeed'inde yer alıyor olacaktır. Eğer kişi gerekli ayarları yaptıyse ve bu şekildeki durumlarda mail almak istiyorsa SharePoint 2013 sizin için mail de gönderiyor olacaktır.
#Tag(Etiketleme):
SharePoint 2013'te herhangi bir konu hakkında bir tartışma başlatmak ve konuya özel bir sayfa oluşturmak istiyorsanız bunu # işareti ile etiket oluşturarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcıların özellikle Twitter sisteminden alışık oldukları bu alt yapı SharePoint 2013'te de tamamen desteklenmektedir. Bir konu açmak için #YeniKonu şeklinde bir tanımla yapmanız yeterli olmaktadır. Eğer bu konuyu ilk düşünen siz değilseniz SharePoint daha önce açılmış olan konuları size listeliyor olacaktır.
Follow(Takip etmek):
SharePoint 2013 size kişileri takip etme olanağı da sağlar. Herhangi bir kişinin adına tıklayıp sağ üstten Follow linkine tıklayarak kişiyi takip etmeye başlayabilirsiniz. Böylece kişinin Newsfeed'inde olan değişiklikleri daha kolay izleyebilirsiniz. SharePoint size bir kişiyi takip etmekten biraz daha fazlasını sunar. SharePoint 2013'te siteleri hatta dokümanları bile takip edebilirsiniz. Böylece doküman ne zaman değişti, kim değiştirdi gibi bildirimleri Newsfeed bölümünden izleyebilirsiniz.
Takip ettiklerim Bölümü:
About Me (Hakkımda) Bölümü:
Bu bölüm sizin hakkınızdaki bilgilerin ve sizin Newsfeed'inizin yer aldığı bölümdür. Bu bölüme girdiğinizde, kurum bilgi sistemleri yöneticilerinizin sizin hakkınızdaki bilgileri otomatik olarak buraya getirdiğini göreceksiniz. Örneğin bağlı oldğunuz kişi ve size bağlı olanlar bu ekranda listelenir. Bu bilgilerden izin verilenleri Edit linki aracılığı ile değiştirebilirsiniz, hatta izin verilen ölçüde hangi bilgiyi hangi hedef kitlenin göreceğine bile karar verebilirsiniz.
Blog:
Günümüzde herhangi bir konu hakkında yazar olmak oldukça kolaylaştı. Dakikalar içerisinde bir blog açıp burada istediğiniz konu hakkındaki görüşünüzü özgürce yazabiliyorsunuz. SharePoint'te siteniz ile bütünleşik bir şekilde bu desteği size sağlıyor ve Blog linkine tıkladığınızda hemen sizin için bir Blog sitesi oluşturuyor.
SkyDrive Pro:
SkyDrive Microsoft'un veri depolama hizmetleridir. Herhangi bir Live hesabı ile www.skydrive.com adresine girip oldukça geniş bir alanda ve bulutta dokümanlarınızı güvenli bir şekilde depolayabiliyorsunuz. Dokümanlarınız sizin kurumunuzun veri tabanında yani SharePoint üzerinde saklanıyor ise buranın adına SkyDrive Pro diyoruz ve üstteki SkyDrive linki ile kendinize özel veri depolama alanına şirket kullanıcı adınız ve parolanız ile erişiyorsunuz. Tabi burada ikinci bir kimlik sorgulama yapılmıyor SharePoint sizin için oturumu açıyor. Bu alanda istediğiniz dokümanlar size özel istediğiniz dokümanlar ise herkese açık olabilir.
Grup Siteleri:
SharePoint 2013'te bir konu özelinde grup siteleri oluşturup bu site aracılığı ile belli bir amaca yönelik tüm tartışmaları site üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu siteler SharePoint 2013'te Community Site olarak adlandırılmaktadır. Siteler üyelik mantığı ile çalışıyor ve üye olmak için "Join this Community" butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu işlemin ardından siz de "New Discussion" linki aracılığı ile yeni konu açabilir ya da var olan konulara yorum yazabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder