Pazartesi, Eylül 17, 2012

SharePoint 2010 Nasıl Yapılır? - CAML Query Builder ile Liste Sorgulama

Daha önce CAML'ın ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını açıklamıştık. Hatırlanacağı üzere CAML Xml tabanlı bir sorgulama diliydi ve oluşturup kurgulaması oldukça zordu. Bu zorluk sebebi ile farklı uygulamalar kullanabileceğimizden bahsetmiştik. Bu yazımızda U2U CAML Query Builder'ı anlatıyor olacağız. 

Uygulamayı http://www.u2u.be/res/tools/camlquerybuilder.aspx adresinden indirebilirsiniz. Uygulamayı indirip kurulumun ardından çalıştırdığınızda aşağıdaki ekran sizi karşılıyor olacak.

 
Yukarıdaki ekranda bir SharePoint sitesine bağlanmak istediğimizi belirtiyoruz. URL kısmında sitenin (Dikkat! SiteCollection değil, site) URL'ini belirtiyoruz ve siteye bağlanırken hangi metot ile bağlanacağımızı belirtiyoruz. Bildiğiniz gibi bir SharePoint sitesine iki farklı şekilde bağlanabiliriz. Bunlardan bir tanesi Object Model bir diğeri de Web Servisleri. Object Model ile siteye bağlanırken sunucu üzerinde olmanız gerekmektedir, uzak bir bağlantı yapmak istiyorsanız da Web Servislerini tercih edebilirsiniz. Tabi web servislerini tercih ettiğinizde kullanıcı belirtmeyi unutmamanız gerekiyor.
 
 
Bağlantıyı oluşturduktan sonra sizi aşağıdaki ekran karşılıyor olacak.
 


  
Gördüğünüz gibi CAML Query Builder size bağlanmış olduğunuz sitedeki listeleri listeledi. Buradaki listelerden herhangi birini seçip Query'nizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu işlem için listeyi seçtikten sonra, üstte aktif olan Buttonlardan "New Query"'i tıklıyoruz. New Query Butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki resimde yer alan görüntü ile karşılaşıyor olmalıyız.


Yukarıdaki ekran aracılığı ile de kolaylıkla sorgularımızı oluşturuyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi ilk olarak AND OR koşul yapınızı oluşturmanız. Filtre bölümünden ilk olarak AND, OR hiyerarşisini oluşturup ardından da sütunu seçip filtreleme kriteri ile birlikte sorgunuzu kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Bu işlemin ardından aktif olan "Execute Query" seçeneği ile sorgunuzu test edebilirsiniz. Aşağıda ufak bir örnek resim daha yayınlıyorum.


Resimden de anlaşılacağı üzere, yukarıdaki sorgu AdSoyad sütunundaki değerleri a veya b ile başlayan sonuçları ters sıralı olarak getirecektir. Gördüğünüz gibi sorguları oluşturmak oldukça kolay bu şekilde istediğiniz komplekslikteki sorgularınızı buradan oluşturup kopyalayıp projelerinizde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: