Pazartesi, Temmuz 05, 2010

SharePoint 2010 Overview - Workflow

SharePoint 2010'da Workflow tarafında da oldukça yenilik ve iyileştirme görmekteyiz. Workflow tarafında göze çarpan en büyük gelişim site düzeyinde workflow tanımlamak olarak gösterilebilir. MOSS 2007'de tanımlamış olduğunuz bir workflow muhakkak listenin bir öğesine bağlı olmak durumundaydı, bu da site düzeyinde bir iş akışı oluşturulmasının önünde engel teşkil etmekteydi ancak SharePoint 2010 ile artık sitelerin üzerinde de iş akışı oluşturma senaryoları uygulanabilir. MOSS 2007 kullanan müşterilerimizin iş akışı tarafında bize gelen taleplerini göz önüne alacak olursak, bu tarz site düzeyinde işlem gerektiren iş akışlarını 3rd Party yazılımlar ile çözmek durumunda kalıyorduk ama artık hem SharePoint Designer 2010 hem de Visual Studio 2010 aracılığı ile site düzeyinde iş akışı çözümleri geliştirilebiliniyor.

İş akışı tarafında gelen yeniliklerden göze çarpanlarından bir diğeride; iş akışlarının dışarıdaki bir veri kaynağına ya da bir olayın tetiklenmesine göre geliştirilebilmesi. Bu konuda MSDN'de güzel bir örnek söz konusu; alt yapı olarak SharePoint 2010 kullanan bir elektronik ticaret sitesi tasarlanıyor. Ürün müşteri tarafından satın alındıktan sonra otomatik olarak kargolanma süreci başlatılıyor. Ancak bu süreçte kargonun o anda nerede olduğu, yerine ulaşıp ulaşamadığı gibi parametreler dış bir sistem olan kargo şirketinin uygulamasından bekleniyor. Yazılacak olan bir web servisi aracılığı ile kargo şirketinin kullanmış olduğu sistem dinleniyor ve gelen parametrelere göre iş akışı noktalandırılıyor.

Customizasyon tarafında da SharePoint 2010 iş akışları oldukça gelişmiş çözümler sağlıyor, bunlara örnek olarak; arttırılan Event'leri, eklenen yeni metodları ve yeniden kullanılabilir iş akışlarını gösterebiliriz.

Hiç yorum yok: