Salı, Ocak 15, 2008

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi .NET Semineri Ardından

9 Ocak Çarşamba günü Burak Selim Şenyurt ile birlikte Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde .NET ve yazılımda kariyer seminerleri vermek üzere Kıbrıs’a gittik. İlk defa gittiğim Kıbrıs’a Kıbrıs Türk Havayolları ile gidip döncektik ve bu havayolu şirketi ile seyehat etmekte benim için bir ilkti ama en az Türk Hava Yolları kadar kaliteli olduğunu belirtebilirim Kıbrıs’a giderseniz Kıbrıs Türk Havayollarını’da kullanabileceğiniz alternatifleriniz arasına ekleyebilirsiniz. Bu seyehat Kıbrıs’a hem benim hem de Burak Hoca’nın ilk gidişi olacaktı ve aldığımız bilgilere göre Türkiye Cumhuriyeti Nüfüs Cüzdanı Kıbrıs’a gitmek için yeterli oluyordu ama gene de içimizde bir kuşku vardı, neyseki korktuğumuz olmadı ve güzel bir yolculuğun ardından Kıbrıs’a ulaştık.
Kıbrıs’ta yaptığımız ilk iş telefonlarımızı açıp sevdiklerimize haber vermek oldu ama ne yazık ki istediğimizi gerçekleştiremedik. Her ne kadar sadece Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ile Kıbrıs’a giriş yapmış olsak da GSM operatörlerine göre Kıbrıs yabancı bir ülke olarak görülmekteymiş ve her ikimizin hattı da yurt dışında görüşmeye kapalıymış bu sebeple sevdiklerimize o an için Kıbrıs’a indiğimizi haber veremedik. Neyse ki daha sonra organizatör arkadaşların telefonları ve Microsoft Live Messenger yardımımıza koştu.
Kıbrıs’ta dikkatimi çeken ilk şey trafiğin soldan akıyor olması oldu, alışması oldukça zor bir durum eğer arabayı ben kullanıyor olsaydım büyük ihtimalle ya kaza yapardık ya da yüklü miktarda bir ceza öderdik öğrendiğim kadarıyla cezalar oldukça yüksekmiş ve yakalanınca da affetmiyorlarmış. Kıbrısta bizi organizasyonu gerçekleştiren Aykut ve Baturhan Bey’ler karşıladı ikisi de oldukça hoşsohbet insanlar gerçekten, hatta onlarla sohbet ederken öğrendiğimize göre Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin tam olarak 4001 öğrencisi varmış oldukça ilginç bi rakam gerçekten aslında 4001. kişi ile tanışmak güzel olurdu.
Kıbrıs’a gece gitmiştik ve bir gece üniversitenin kendi otelinde kalıp bir gün sonra seminerlerimizi verecektik, bir gece kalınacağı için çok fazla eşya götürme ihtiyacı hissetmedik ve Kıbrıs’ın sıcak olacağını düşünerek de çok kalın şeyler götürmedik ama ne yazık ki her şey istediğimiz gibi olmuyor. Kıbrıs güneye yakın olmasına rağmen bizim gittiğimizde oldukça soğuktu, ilginç bir nokta ama binaların içinin dışarıdan daha soğuk olduğunu söyleyebilirim. Aykut ve Baturhan’la biraz sohbet ettikten sonra saatler ilerlediği için odalarımıza çekildik. Ben hemen bilgisayarın başına geçtim ve Messenger aracılığı ile sevdiklerimle konuşmaya dalmışken şarzımın azaldığını farkettim ama ne yazık ki prizler Türkiye standartlarına göre değil İngiltere standartlarına göreydi ve ortalıkta converterda yoktu bu sebeple bilgisayarımı şarj edemedim ve mecburen yattım. Bir gün sonra öğrendim ki converter falan kullanmaya gerek yokmuş Türk usulü yöntemlerle o prizlere bizim fişlerimiz oldukça güzel bir şekilde takılabilmekteymiş!
Bir gün sonra seminerlerin yapılacak olduğu salona geçtik, oldukça güzel ve büyük bir salonları var salonun dolu olması da bizleri mutlu etti. İlk olarak Burak Hoca Yazılımda Kariyer konulu sunumunu yaptı ve öğrencilere gelecekte nelere dikkat etmeleri konusunda tecrübelerini aktardı ardından ben çıktım ve ilk olarak Visual Studio 2008 üzerinde ASP.NET uygulamaları hakkında bilgi verdim salondaki pek çok kişi ASP.NET’i ilk defa benden dinliyorlardı ve ASP.NET 2.0’ın sağladığı kolaylıkları görünce yüzlerindeki ifadeler görülmeye değerdi. Sunumunu sonuna Microsoft’un akademik dünayaya sunmuş olduğu programlardan bahsettim ve oldukça ilgi çektiğini gördüm özellikle Ms Yaz Okulu 2008 konusu inanılmaz ilgilerini çekti ve bu konuda çok fazla soru aldım. İlk sunumların ardından bir öğle yemeği arası verildi ardından daha teknik içerikli olan ikinci sunumlara geçildi Burak hoca burada yeni teknolojilerden olan WCF’i ele aldı ben de ASP.NET 3.5’i ele aldım. Bu bölümde ya akşam olması nedeni ile ya da ASP.NET Futures paketinin oluşturduğu şok etkisi nedeni ile hiç soru almadım bu olaya oldukça şaşırdığımı da belirtmek isterim.




Seminerlerin sonunda birer kahve içip biraz sohbet ettikten sonra havalanına doğru yola koyulduk. Gerekli işlemleri yapıp Türkiye’ye dönmek için uçağa bindik, şans eseri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ta bizimle aynı uçakta Türkiye’ye geliyormuş bu da seyehatimizdeki ilginç noktalar arasındaki yerini aldı. Türkiye’ye ulaştığımızda çok önemli bir şeyin farkına vardık. Cep telefonu! Artık sevdiklerimizi arayıp mesaj atabiliyorduk :)
Seminerin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese buradan teşekkür ediyorum. Seminer fikrini ortaya atan ve bu konuda gerekli çalışmaşları gerçekleştiren Aykut Bey’e emekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum burada son olarak Baturhan Bey’den bahsetmek istiyorum sevgili dostum Üstün Ergenoğlu’nun ardından açık kaynak kodu destekleyen bu kadar efendi, saygılı ve ne konuştuğunu bilen biri ile tanışmak beni gerçekten mutlu etti. Her yerde böyle insanlarla karşılaşamıyoruz Denizli’li olduğu için mi acaba!

2 yorum:

Unknown dedi ki...

aman efendim, o sizin efendiliğini.

helsinki'den selamlar.

Uğur UMUTLUOĞLU dedi ki...

Hocam ayıp oluyor ama! Biz varken iki semt uzağa bile zor gidiyorduk seminer için, askere gelince bakıyorumda kıbrıs antalya oh ne ala :)

İzleniyorsun ona göre fazla ballandırmadan anlat seminerleri-workshopları. Şaka bir yana Burakcım emeğine bilgine paylaşımına sağlık...