Perşembe, Aralık 13, 2007

Gençsen Geleceksin @ Pamukkale Üniversitesi

Bu gün Microsoft'tan Burak Sarıca ve Turkcell'den Ahmet Alpago ile birlikte Gençsen Geleceksin turunun Pamukkale Üniversitesi ayağını gerçekleştirdik ve yaklaşık birer saat süren üç seminer verdik. Bu seminerin benim için bambaşka bir anlamı vardı, kendi üniversitemde ilk defa bu denli büyük bir etkinliğe konuşmacı olarak katılıyordum ve dolayısıyla oldukça heyecanlıydım. Seminer Pamukkale Üniversite'sinin en güzel sunum salonu olan Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki büyük salonda gerçekleşti. Bu salonda daha önce pek çok etkinlik gerçekleşterdiktik ama konuşmacı olarak ilk defa bu salonda yerimi alıyordum ve gerçekten tarif edilmez bir duygu olduğunu belirtmeliyim. İlk olarak Ahmet Bey'in sunumu ile etkinlik başladı ve ardından Burak'ın sırası geldi son olarak da ben büyük bir heyecala sunumuma başladım ve üniversitemle kucaklaştım, genel olarak Microsoft Expression ürün ailesinden ve Microsoft'un akademik dünyaya sunmuş olduğu olanaklardan bahsettim. Benim açımdan oldukça zevkli ve unutulmaz bir seminer oldu bu seminerin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Paü MSP'si Elif olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.
Seminerin soru cevap bölümünde oldukça ilginç bir soru ile karşılaştık bunu da buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Benimde tanıdığım ve şu anda dördüncü sınıfta okuyan bir kaç kişi; "Sıfır maliyetle yurt dışına nasıl yazılım satarız?" şeklinde oldukça garip ve amacının ne olduğunu anlayamadığım bir soru sordu! Seminerde de kendilerinle bu konuyu tartıştık ama hala amaçlarını anlamış değilim! Ticaret yapacaksınız ve bunun size bir hammadde maaliyeti olmayacak. Sizce bu kişiler Dünya'da mı yaşıyor?

4 yorum:

Adsız dedi ki...

sondaki sorunun cevabı için:
(bkz: özgür yazılım). evet burası dünya.

Adsız dedi ki...

Burakcıgım sanırım heyecandan o soruyu yanlış anlamışsın;) Arkadaşın sorusu şuydu. Şimdi öğrenci sıfatından istifade edip microsoft ürünlerini ücretsiz kullanabiliyoruz. Yalnız bu sıfatımızı kaybettiğimiz zaman kullandığımız bu ürünlere cüzi miktarlar ödemek zorunda oluyoruz. Mesela "Visual Studio 2005 Team Suite with MSDN Premium Subscription Full Version" için 10939$ cık ödememiz gerekiyor. (Kaynak:http://msdn2.microsoft.com/en-us/aa700832.aspx)
Soruda kastedilen neden yazılım geliştirmek için bu kadar para harcayalım. (Şaka bir yana ben en pahalısını yazdım tabi ama visual studionun en basit full versionu 549$) Onun yerine aynı ihtiyacı karşılayacak ücretsiz açık kaynak bir yazılım kullanabiliriz. (Bkz:Eclipse) Sıfır maaliyetten kasıt buydu. Yurt dışına satmaktan kasıt da bu parayı bir Türk firması almıyor elbet. Arkadaşın kasteddiği neden biz geliştirip satmıyoruz da dışa bağımlı kalıyoruz? Senin de bildiğin üzere açık kaynak yazılımda kimseye bağlı olma söz konusu değildir. Zaten adı üzerinde özgür yazılım;)

Burak bu yorumu değişiklikle onaylarsan sevinirim.

Adsız dedi ki...

düzeltme:
sıfır değişiklikle* olacak

Adsız dedi ki...

Daha önce duyduğum bir sözü burada paylaşmak istiyorum. "Keşfedilmiş olanı yeniden keşfedemezsiniz, olay teknolojiyi kucaklayıp ne kadar ileri götürebildiğinizdir."