Salı, Ağustos 17, 2010

SharePoint 2010 Overview - Asset Library

SharePoint 2010 ile birlikte; video, resim ve müzik dosyalarınının bir kütüphane içerisinde toplanıp yönetilebilmesi oldukça kolaylaştırılmış, üstelik video ve müzik dosyalarının web arayüzünden çalıştırılması da ihmal edilmemiş. Daha önceki sürümlerde bir takım eklentiler ile gerçekleştirebildiğimiz bu işlemin ekstra bir çaba harcamadan kullanılabiliyor olması pek çok projenin hayata geçirilmesi sürecini oldukça hızlandıracak gibi görünüyor. E-learning uygulamalarının oldukça popüler olduğu günümüzde SharePoint alt yapısı üzerinden gerçekleştirilebilecek bir çözüm hem çok hızlı, hem çok güvenilir hem de diğer sistemler ile maksimum entegre bir çözüm olacaktır.

Asset Library'i kullanmak için; sitemize Site Actions-->Create-->Asset Library yolunu izleyerek bir tane Asset Library tipinde kütüphane ekliyor olalım. Kütüphane eklendikten sonra yapılacak tek işlem videoları ya da diğer dosyaları oluşturmuş olduğumuz kütüphaneye yüklemek. Dosyalar kütüphaneye yüklendikten sonra özellikleri belirtilmelidir, burada belirtilmesi gereken en önemli özellik dosyanın tipi size image, audio ya da video şeklinde üç tane tip sunuluyor olacaktır dosyanızın tipini belirtip kaydettikten sonra online içerik görüntülenmesine olanak tanıyan sitelerdekine benzer bir görünüm aracalığı ile dosyalarınızı görüntüleyebilirsiniz.  


Salı, Ağustos 10, 2010

SharePoint 2010 External List Erişim Problemi: Access denied by Business Data Connectivity.

Bir önceki postta External Content Type oluşturup bunu SharePoint 2010'a deploy etmeyi ve bu content type'ı kullanacak bir External List oluşturmayı ele almıştık. Almış olduğum bir mail üzerine bahsedilen işlemler gerçekleştirilirken karşılaşılabilecek bir problemden bahsetmeye karar verdim. BDC ile bir External Content Type oluşturup, oluşturmuş olduğunuz content type'ı SharePoint'e aktardıktan sonra içerik tipinin yetkilerini de ayarlamalısınız, yetkiler ayarlanmadığında postumuzun da başlığında yer alan "Access denied by Business Data Connectivity (Business Data Connectivity tarafından erişim engellendi.)" uyarısı ile karşılaşıyor olmak muhatemeldir.



Kullanılacak olan External Content Type içerisinde yer alan Entity'nin yetkilendirme ayarlanı gerçeklemek için Central Administration Site'ı ziyaret etmek gerekmektedir. Central Administration Site üzerinde Manage service applications --> Business Data Connectivity Service yolu izlenerek tüm Entity'ler görüntülenebilir buradan da yetkilendirme ayarı gerçekleştirilmek istenen Entity seçildikten sonra Ribbon'da yer alan Set Object Permissions butonu ile ilgili Entity için yetkilendirme ekranı görüntülenir ve Entity'i görüntüleyip kullanabilecek olan kişi ya da gruplar seçilip gerekli yetkilendirme işlemi yapılabilir.



Yetkilendirme ekranından aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi gerekli yetkilendirme yapıldıktan sonra sorun ortadan kalkacaktır. Resim detaylı incelencek olursa sistemde bulunan herhangi bir kullanıcının ilgili Entity'i kullanması sağlanmış oldu, yetkilendirme ayarlarının gerçekleştirebilme yetkisi ise bir yöneticiye verilerek güvenlik sağlanmış oldu.



Pazartesi, Ağustos 09, 2010

SharePoint 2010 Nasıl Yapılır? - Visual Studio 2010 ile External List Oluşturmak

SharePoint 2010 ile birlikte gelen yeniliklerden biri de BDC olarak kısaltabileceğimiz Business Data Connectivity Services'dir. Business Data Connectivity Services MOSS 2007 tarafındaki Business Data Catalog'un yeni versiyonu olarak düşünülebilir. Business Data Connectivity Services ile MOSS 2007'de eksikliği hissedilen bazı sorunlar çözülmüş durumda, External List bu çözümlerden bir tanesi ve hayatımızı ciddi oranda kolaylaştırıyor. Bu postta basit bir External Content Type'ın nasıl oluşturulabileceğini ve bu tipin SharePoint içerisinde nasıl kullanılabileceğinden bahsediyor olacağız.

External List'ler adından da anlaşılacağı üzere SharePoint'in dışındaki bir veri kaynağında verilerini saklayabilen listelerdir. External List kullanılarak her şeyi SharePoint'in veritabanında depolamak yerine farklı bir yer tercih ederek SharePoint'in veritabanının gereksiz yere dolması engellenebilir. Ya da daha farklı bir pencereden duruma göz atacak olursak SharePoint ile farklı bir sistemin aynı veriyi kullanması söz konusu olduğunda verinin ortak bir veritabanında depolanıyor olması anlamlı bir çözümdür. SharePoint'in daha önceki sürümlerinde bu işlemi gerçekleştirmek için Business Data Catalog ile bir çözüme gidip dışarıdaki datayı tek yönlü olarak SharePoint'e aktarabiliyorduk ve yazmış olduğumuz bir web part ile de dışarıdaki veri kaynağına verileri aktarabiliyorduk. SharePoint 2010'da tek bir çözüm ile dışarıdaki veriler direkt SharePoint'in içinde kullanılıp, bu veriler üzerinde CRUD işlemleri yapılabilmektedir.

SharePoint 2010'da External List oluşturmak için daha öncesinde bu listenin içinde kullanılacak olan tipi yani External Content Type'ı oluşturmuş olmak gerekiyor. External List oluşturulurken kullanılacak olan External Content Type seçilip listenin ekranlarının bu tipe göre oluşturulması sağlanıyor. External Content Type Visual Studio 2010'da açılan bir Business Data Connectivity Model projesi ile oluşturulup SharePoint 2010'a dağıtılabilir. Visual Studio 2010'da aşağıdaki resimde görüldüğü gibi proje oluşturulabilir. Bu ekrandan projenin detaylarını belirtip OK tuşuna bastıktan sonra projenin hangi site üzerinde çalışağı Visual Studio tarafından soruluyor olacaktır, bu ekrana da modelin deploy edilecek olduğu site'ın URL'i yazılıp devam edilebilir.


Projeyi oluşturduktan sonra aşağıdaki ekran ile karşılaşılacaktır. Proje ile birlikte Entity1 adında bir tane Entity'nin oluşturulmuş olduğunu göreceksiniz, bu Entity herhangi bir yerden veri çekmeyen sadece id'si olan bir tiptir. Daha sonraki postlarımızda yeni bir Entity oluşturup CRUD işlemlerini nasıl yapacağımıza göz atacağız. Entity1 adındaki proje oluşturulduğuna karşımıza çıkan Entity'nin iki tane de metodu vardır bunlar; ReadList ve ReadItem metodlarıdır. Adlarından da anlaşılacağı üzere bu metodlar listenin tüm elemanlarını ve bir elemanın detayını listelemek amacı ile kullanılacak olan metodlardır. Bu postta Entity'nin detayları ile uğraşmayıp varolan hali ile SharePoint'e Deploy ediyoruz. Projeyi Deploy etmek için Solution Explorer'dan projeye sağ tıklayıp Deploy demek yeterlidir. Deploy tuşuna bastıktan sonra eğer Business Data Connectivity Service çalışıyor ise sorunsuz olarak External Content Type SharePoint'e gönderilecektir. Bu adımdan sonra SharePoint tarafında bir tane External List oluşturulup oluşturulan tip kullanılabilir.



External List oluşturmak için; Create menüsünden Data bölümüne geçilip External List seçildikten sonra aşağıda görüntülenen bir sonraki ekranda kullanılacak olan tip seçilip External List kullanılmaya başlanır.



External List oluşturulduktan sonra aşağıdaki görünüm ile karşılaşılıyor olacaktır, fark edileceği üzere bu liste readonly bir listedir çünkü tipimizde sadece ReadList ve ReadItem metodaları yer almaktadır. Tipe Create, Update ve Delete metodları da yazıldıktan sonra listeyi CustomList gibi kullanmak mümkün olacaktır. İlerleyen günlerde blogda bu konuyu da ele alıyor olacağız, herkese iyi çalışmalar.


Cumartesi, Ağustos 07, 2010

Windows Server 2008 Wireless Network Tarama Problemi

Bir bilgisayara Windows Server 2008 R2 onun üzerine de SharePoint 2010 kurmak için yola çıktım ancak Windows Server 2008'i kurduktan sonra bir problem fark ettim; Wireless adaptörünün sürücüsü sorunsuz bir şekilde yüklenmiş olmasına rağmen wireless adaptörüm çevredeki ağları görüntülemiyordu. Internet'te biraz araştırma yaptıktan sonra Windows Server 2008'deki Wireless LAN Service isimli servisin sistemime yüklenmemiş olduğunu gördüm. Servisi yükleyip aktif hale getirdikten sonra sorun çözüldü ve Internet'e bağlanabildim. Servisi aktif hale getirmek için; Windows Server açıldıktan hemen sonra da karşımıza gelen Service Manager'da Features bölümüne geçilip oradandan da Add Features butonu aracılığı ile servis seçildikten sonra yüklenir ve aktif hale getirilir.